Σκύλοι οδηγοί στην Ελλάδα
Οι σκύλοι οδηγοί είναι οι πολύτιμοι σύντροφοι των ατόμων με προβλήματα όρασης, που βοηθούν στην καθημερινότητά τους, αφού τους δίνουν την δυνατότητα για ασφαλή κυκλοφορία στο δρόμο, στους χώρους εργασίας, κλπ.
Η Κος Στάθης Ζαχαριάδης είναι άτομο με προβλήματα όρασης, διαχειριστής της σελίδας "Οι σκύλοι οδηγοί στην Ελλάδα" και μοιράστηκε μαζί μας τις γνώσεις για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας.
Είστε ο διαχειριστής της σελίδας "Οι σκύλοι οδηγοί στην Ελλάδα". Τί σας ώθησε σε αυτό;
Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε, διότι δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο. Υπάρχουν οι σελίδες των σχολών Σκύλων Οδηγών, οι οποίες δεν προέβαλαν, και δεν προβάλουν, την ουσιαστική καθημερινότητα των χειριστών με τα προβλήματα της. Μπορεί να στηρίζονται σε χορηγίες, δεν παύουν όμως να είναι “μαγαζιά”. Αυτό που τους ενδιαφέρει, είναι η ζήτηση. Και τα προβλήματα δεν είναι ενθαρρυντικός παράγοντας για τη ζήτηση.
Ποιές ράτσες είναι κατάλληλες για να γίνουν σκύλοι οδηγοί;
Οι ράτσες που επιλέγονται είναι: Λάμπραντορ Ριτρίβερ, Γκόλντεν Ριτρίβερ, γερμανικοί Ποιμενικοι και διασταυρώσεις των δύω πρώτων. Με κυρίαρχη όμως τα Λάμπραντορ.
Σε τί βοηθά ένας σκύλος οδηγός τα άτομα με μειωμένη όραση;
Βοηθάει τον άνθρωπο να μετακινείται με ασφάλεια και του βρίσκει σημεία ή πράγματα για τα οποία έχει εκπαιδευτεί όπως: πόρτες, στάσεις, σηματοδότες, σκάλες κ.α.. Ο σκύλος δεν είναι GPS. Δεν γνωρίζει τον προορισμό μας, ακολουθεί τις κατευθυντήριες εντολές που του δίνουμε.
Πώς εκπαίδεύεται ένας σκύλος οδηγός;
Ο τρόπος που εκπαιδεύονται οι σκύλοι οδηγοί είναι κυρίως η θετική εκπαίδευση. Η εκπαίδευση τους κρατάει συνήθως 2 χρόνια και ύστερα παραχωρούνται δωρεάν με χρησιδάνειο στους χειριστές. Λέω κυρίως, διότι στο εξωτερικό υπάρχουν, ευτυχώς λίγες, σχολές που χρησιμοποιούν βία. Κατά την άποψή μου λανθασμένη πρακτική. Δεν χρησιμοποιείται βία μετέπειτα από τον χειριστή, αλλά ένας σκύλος που προσφέρει γιατί εξαναγκάστηκε και όχι γιατί έμαθε να το αγαπάει, αργά ή γρήγορα θα το εμφανίσει. Προσωπικά δεν θα έπαιρνα ποτέ σκύλο από σχολή που θα γνώριζα ότι χρησιμοποιεί βια.
Με ποιά κριτίρια παίρνει ένα άτομο με μειωμένη όραση, ένα σκύλο οδηγό; Υπάρχει κόστος;
Για να πάρει ένας άνθρωπος με πρόβλημα όρασης σκύλο οδηγό, δε φτάνει μόνο να το θέλει, αλλά πρέπει να πληροί και κάποια κριτήρια όπως: Να έχει πολύ καλό προσανατολισμό, να είναι άριστος χειριστής του λευκού μπαστουνιού, να έχει μια δραστήρια ζωή ώστε ο σκύλος να δουλεύει κ.α.. Για να πάρει κάποιος σκύλο οδηγό, κάνει αίτηση στην σχολή που επιθυμεί. Αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 4 σχολές. Κατόπιν η σχολή έρχεται σε επικοινωνία μαζί του όπου του παίρνει ένα βιογραφικό -εν ολίγοις- σχετικά με την προσωπικότητά του, οικογενειακή κατάσταση, κατάσταση υγείας, είδος δραστηριοτήτων κ.λ.π.. Ύστερα μπαίνει στην αναμονή μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος σκύλος σύμφωνα με το προφίλ του, που να του ταιριάζει. Όταν έρθει εκείνη η στιγμή, εκπαιδεύεται μαζί με τον σκύλο για περίπου 3 εβδομάδες. Μετά ελέγχεται από τον εκπαιδευτή-σχολή στους 6 μήνες και μετά κάθε χρόνο.
Σε ποιά μέρη ακολουθεί ο σκύλος οδηγός τον κηδεμόνα του? Υπάρχουν σημεία που απαγορεύεται η είσοδός του;
Από το 2010 στην Ελλάδα υπάρχει νομοθεσία (βλ. νόμος 3868/2010 και διάφορες εγκύκλιοι) που δίνουν το δικαίωμα στον σκύλο οδηγό να βρίσκεται όπου και ο χειριστής του. Όπως όμως και για κάθε νόμο, κάποιοι βρίσκουν παραθυράκια και μας αρνούνται την είσοδο. Ο νόμος χρειάζεται κάποια βελτίωση ώστε να μην αφήνει περιθώρια, αλλά παρά τα πλείστα περιστατικά οι αρμόδιοι κωφεύουν.
Τί ισχύει στην Ελλάδα για την είσοδο των σκύλων οδηγών σε κτίρια, μέσα μαζικής μεταφορά, ιδιωτικά αυτοκίνητα, στη δουλειά του κηδεμόνα, κλπ;
Όπως είπαμε και πριν, οι σκύλοι οδηγοί μπαίνουν παντού. Οπουδήποτε δηλαδή που επιτρέπεται η είσοδος σε κοινό. Στο ιδιωτικό αυτοκίνητο ή το σπίτι κάποιου είναι επιλογή του να δεχτεί. Εδώ να αναφέρω όμως, πως τα ταξί, και τα λεωφορεία (ΚΤΕΛ) μπορεί να ανήκουν προσωπικά σε κάποιον, αλλά εφόσον φέρουν άδεια δημοσίας χρήσεως δεν θεωρούνται ιδιωτικά. Τα δύο μέρη που “απαγορεύονται” είναι τα χειρουργεία και οι πύργοι ελέγχου αεροσκαφών. Στην πρώτη περίπτωση για λόγους αποστείρωσης και στην δεύτερη για να μην αποσπάσουν την προσοχή των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.
Τί πρέπει να ξέρουμε αν δούμε ένα άτομο με μειωμένη όραση μαζί με σκύλο οδηγό; Τι πρέπει να προσέχουμε;
Όταν συναντάτε μια ομάδα χειριστή-σκύλου οδηγού, ο σκύλος εργάζεται. Αυτό σημαίνει πως ο σκύλος είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια του χειριστή του. Αν λοιπόν ο σκύλος αποσπαστεί με οποιονδήποτε τρόπο, δηλαδή του μιλάτε, αφήνετε το κατοικίδιό σας να έρθει πάνω του, τον χαϊδεύετε κ.τ.λ., βάζετε τον χειριστή σε κίνδυνο, διότι αυτός που βλέπει αντ' αυτού απασχολείται με κάτι άλλο. Ο σκύλος οδηγός πρέπει να ακούει μόνο τον χειριστή του και μόνο αυτόν.
Πόσα χρόνια εργάζεται ο σκύλος οδηγός; Μετά από την "συνταξιοδότησή" του τί γίνεται;
Οι σκύλοι οδηγοί εργάζονται 6-8 χρόνια. Εξαρτάται από την κράση του κάθε σκύλου., Έπειτα, όταν συνταξιοδοτηθούν, είτε μένουν με τους χειριστές ως κατοικίδια πλέον και μεταβιβάζονται σε αυτόν, είτε με κάποιον συγγενή ή φίλο του χειριστή, είτε επιστρέφονται στην σχολή όπου είναι υπεύθυνη να τους βρει σπίτι ώστε να έχουν ευτυχισμένα γηρατειά.
Guide Dogs in Greece - Οι Σκύλοι Οδηγοί στην Ελλάδα
https://www.facebook.com/guidedogsingreece/
Σκύλοι οδηγοί στην Ελλάδα
Δημοσιεύτηκε στις 01-06-2020
Οι σκύλοι οδηγοί είναι οι πολύτιμοι σύντροφοι των ατόμων με προβλήματα όρασης, που βοηθούν στην καθημερινότητά τους, αφού τους δίνουν...
ΠερισσότεραΣκύλος από Shelter & θετική εκπαίδευ…
Δημοσιεύτηκε στις 13-05-2020
Τα καταφύγια σκύλων είναι τα σημεία που όταν κάποιος τα επισκεφθεί, είναι σχεδόν αδύνατο να φύγει χωρίς να υιοθετήσει μια...
ΠερισσότεραΤετράποδοι εξερευνητές
Δημοσιεύτηκε στις 11-05-2020
Ο Κος Νεκτάριος Φιλιππόπουλος είναι ένας από τους μεγαλύτερους γνώστες άγριων μανιταριών και τρούφας στην Ελλάδα και μας μίλησε για...
ΠερισσότεραΘετική εκπαίδευση σκύλου
Δημοσιεύτηκε στις 06-05-2020
Η Κα Καραμπέτσου Εριέττα είναι Επαγγελματίας Εκπαιδεύτρια Σκύλων και μας μίλησε για την θετική εκπαίδευση του σκύλου, που παίζει σημαντικό...
Περισσότερα